sreda, 29. avgust 2007

Stereotipi moških in žensk

Moški in ženske v sodobnem svetu naj bi bili enakopravni. Enakopravnost pa se vidi v tem, da bi tako moški kot ženske gospodinili in prav tako moški kot ženske delali vsak dan pač svoj delovnik. Včasih je bilo, da so ženske ostajale doma z otroci in gospodinjile. Moški pa so delali po cele dneve v službi in preživljali družino. Gospodinjska opravila so na splošno bila stvar žensk, med tem ko moški so predvsem doma kosili travo, urejali okolico, opravljajo težka dela kot je okopavanje (vrtičkanje pa je bilo že stvar ženskih opravil), bolj naj bi bili nagnjeni tudi k popravilom in pa zidanju kot ženske. V tem pogledu smo ženske šibkejše kot moški, saj ne moramo delati težkih opravil. Moški dandanes sodeluje pri gospodinjstvu in prav tako tudi ženske delamo »moška dela«.

Zanimivi pa so stereotipi, ki jih imamo do posameznega spola. Ženska kuha, pomiva, lika, pere ... moški pride iz službe in gleda nogometno tekmo, pije pivo ... Seveda je teh stereotipov še veliko več, o tem si lahko ogledate tudi film, ki ga je naredil Bruno Bozzetto.

5 komentarjev:

Unknown pravi ...

Sem videl eno zlo podobno animacijo, samo da je bla o Italjanih med ostalimi evropejci.

Anonimni pravi ...

Mogoče zato, ker so filmčki istega avtorja. Ta avtor je naredil marsikateri filmček :). Enega bom mogoče vključila naslednjič v nov post.

Anonimni pravi ...

Mene je pa zmotlo samo to, da v ženski torbici nism zaslediu pilice za nohte ;) Sem se zmotil? :P

Anonimni pravi ...

Ne vem za druge ženske vendar sem ena tistih, ki ne nosi s seboj celo toaletno torbico(šminko, maskaro, pilico za nohte, ogledalo, glavnik ...), ponavadi imam le labelo, pa še to ne. Je pa res, da imam v svoji torbici ponavadi preveč stvari. :D

Anonimni pravi ...

Kot kaže so ženske od nekdaj gledale uno risanko SPORT BILLY :PPP