petek, 31. avgust 2007

Nasilje v družinah

Danes sem se odločila, da napišem več v zvezi z nasiljem nad ženskami, kljub temu da ni danes Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ženske so ponavadi žrtve nasilja, ker so šibkejše. Naša država pa zato naredi premalo ozirom vse se odvija zelo počasi, da bi se take ženske lahko hitro izločile iz okolja nasilja. Ženske, ki so žrtve nasilja so ponavadi predolgo v takem okolju in preveliko časa tarnajo ali se jim splača to narediti. Ponavadi se nasilje začne z majhno mero sovražnosti oziroma psihičnim nasiljem, ki se lahko stopnjuje vse dokler ne pride do fizičnega nasilja. Psihično nasilje ponavadi ne prepoznavamo oziroma ne moramo pridobiti dovolj dobrih dokazov, ostane neoprazno, saj ga ponavadi smatramo kot neke vrste lažji prepir med moškim in žensko. V primeru ko pa pride do fizičnega nasilja pa je to velikokrat tudi prepozno. Moramo izpostaviti, da so tudi nekateri moški izpostavljeni nasilju vendar pa je to še vedno v majhnem odstotku. Kar pa ne pomeni, da to ni vredno omembe.

Sprašujem se ali je lahko nasilje nad moškim tudi to, da je ženska na primer pomanjkljivo oblečena. Moški lahko doživljajo psihično nasilje prav tako kot ženske. Nekateri moški se lahko z menoj celo strinjajo, da jih pomankljivo oblečena dekleta motijo. Na primer delati v pisarni in imeti vsak dan pomanjkljivo oblečeno tajnico je lahko teror za moškega.

Dandanes je nasilje lahko nasilje opredelimo na različne načine in je seveda stvar interpretacije. Vsekakor pa lahko glede nasilja nad žensko in kaj to je podrobneje izveste na spletni strani Ženska svetovalnica. Za pomoč otrokom in ženskam, ki so žrtve nasilja pa se obrnite na Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Fizično, spolno, psihično in pa ekonomsko nasilje sem na kratko povzela iz predloga Zakona o preprečevenju nasilja v družini, ki je zakon v pripravi od 9. julija 2007. V njem je opredeljeno nasilje v družini, ki je vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja oziroma opustitev dolžne skrbi proti družinskemu članu ne glede na njegovo starost in spol.

Fizično nasilje je vsaka uporaba fizične sile, ki pri družinskem članu povzroči bolečino, strah ali ponižanje, ne glede na nastale poškodbe. Spolno nasilje so ravnanja s spolno vsebino, ki jim žrtev nasprotuje, je vanje prisiljena ali zaradi svoje stopnje razvoja ne razume njihovega pomena. Psihično nasilje so ravnanja, s katerimi povzročitelj nasilja pri žrtvi povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske. Ekonomsko nasilje je neupravičeno nadzorovanje ali omejevanje družinskega člana pri razpolaganju z dohodki oziroma upravljanju s premoženjem, s katerimi žrtev samostojno razpolaga oziroma upravlja ali neupravičeno omejevanje razpolaganja oziroma upravljanja s skupnim premoženjem družinskih članov.

Vse štiri vrste nasilja so vsekakor ponavadi v povezavi enega in drugega. Ponavadi je ženska pod vplivom vsaj treh, ko že resno namerava oditi iz okolja, kjer se to nasilje dogaja.

Ni komentarjev: