sreda, 23. januar 2008

Ko gre vse narobe

Vstajanje mi gre vedno bolj na živce. Najhuje je, ko se prebudiš v jutro sam in na svoji desni strani zagledaš en kup bedastih plišastih medvedkov (prej jih namreč niti nisem opazila), ki se ti režijo že vse od kar jih imaš na omari. Ponovno sem ustala pol ure kasneje, saj se želim izogniti kavici (in cigaretom). Na mesto kave sem sedaj začela piti pravi čaj z mlekom in ugotovila da tudi to dobro dene na vse zgodaj. Malo kasneje sem odpeljala psa ven in nato odšla na delo ... bla bla bla ... VSE LEPO IN PRAV ... dokler ni ena izmed mojih strank ugotovila, da mi iz rezervoarja teče gorivo. In jaz se čudim zakaj moj mali avtič zadnje čase porabi toliko goriva?? Sedaj mi je postalo vse jasno (s tem, da sem se lepo zahvalila stranki, ki me je opozorila in ki je opazila napako na mojem avtu).

Hitro sem klicala avtomehanika vendar zaradi odhoda na smučanje ni mogel prevzeti avtek in sem poklicala še nekoga, ki je mehanik in rihta avto mami. Še domov nisem prišla sem že morala iti h mehaniku ... in ponovno kaj mislite ... ostala brez avta vsaj za en dan in jutri bom morala vsati vsaj eno uro prej zaradi tega, saj si moram oziroma sem prisiljena v to da vzamem mamin avto.

Joj ne smem pozabiti povedati ... 3 dni je minilo ... hihi (ja zaenkrat še štejem koliko dni nisem prižgala cigarete). Vsaj ena dobra novica ... in danes mi je HELP poslal sporočilo, da če je danes moj prvi dan brez cigarete lahko končno zadiham normalno (kr neki ... no zame je sicer že tri dni ampak ok ... me pa zanima kaj bojo napisal naprej). Moram povedati, da je bilo prvo sporočilo, ki so mi ga poslali dokaj spodbujajoče (vendar mislim, da se zaradi tega nihče ne bi odločil za prenehanje).

1. Sporočilo HELP-a:
"Zelo dobro, odločili ste se, da prenehate s kajenjem. To je začetek poti, zdaj se morate držati. Tina, želimo vam le reči - ZELO DOBRO. Kaj pa zdaj? Ko prenehate kaditi (tudi če se odločite za zdravljenje za preprečitev simptomov zaradi pomanjkanja nikotina), se vam bo čez dan ali zvečer morda še vedno pojavila sla po cigareti. Takšni občutki so običajno zelo kratkotrajni (eno ali dve minuti) in znebite se jih lahko dokaj preprosto. Predlagamo vam nekaj načinov, poiščete pa lahko tudi svoje trke in nasvete, kako si pomagati.
- Kako se znebiti sle po kajenju (namig št. 1)
Prvi predlog je, da se izogivate situacijam, ki bi vam lahko vzbujale slo po kajenju. Na primer, če o bičajno kadite, ko se najeste, lahko po jedi zapustite mizo ali pa cigareto nadomestite z žvečilnim gumijem ali bonbonom brez sladkorja. Ali če si običajno privoščite cigareto ob kavi, pijte manj kave, ali pa jo pijte v prostorih za nekadilce ... "

Moj komentar je sledeči: Za to sem se odločila že v sredo prejšnji teden, nehala sem v nedeljo. Začetek poti ... ja to je vedno najtežje ampak bomo zmogl. Nisem nobena izjema glede tega, da se mi celo sanja o cigaretih ... ker sem prenehala (prej se mi namreč ni). Imam tudi željo po cigareti in preživljam prvo odvajanje od cigarete s kašljanjem in pač takrat k mam "željo" po cigaretih se butnem dvakrat po buč in si rečem de dons nov nč tko kt naslednje dni (hihi ... šalo na stran). Pač tko kt vsak se more zment sam s seboj in si pač nekak dopovedat, da tega ne more dobit. Kljub temu da sem kadila samo 6 let mi gre odvajanje zelo težko naprej. Moram reči tudi to, da bom upoštevala komentatorja na predhodnjo temo, ki mi je svetoval eno izmed knjig za prenehanje kajenja, upam pa da dolgoročno pomaga. Helpovci mi prav zaprav niso pomagali s tem, da se moram izogibat kadilcem ... kako naj se izognem če sm pa kelnarca? - težka bo ... a ne nemogoča!
No sedaj je res da ne hodim s kadilci ven na cigareto in tud ne hodim jim krajšat cajt k kadijo. Kave pa kot že rečeno sploh ne pijem več zjutraj.

No nasveti tega HELP-a so morda uredu, vendar trenutno ne rabim vedet poleg prvega nasveta, da lahko končno zadiham (čeprav zaradi prehlada niti ne morem).

2. Sporočilo Help-a: Vdih svežega ... kisika; pravkar ste iz svojega krvnega obtoka odstranili ogljikov monoksid. ( to me danes niti slučajno ne zanima!)
Vsaj 24 ur brez kajenja in, kakor smo obljubili, že imamo dobre novice!
Presežek ogljikovega monoksida ste že odstranili iz telesa, zdaj pa lahko v celoti izkoristite kisik, ki ga dihate. Mnogi ljudje občutijo, da se jim po prenehanju kajenja izboljša dihanje in da se manj zadihajo (ko se vzpenjajo po stopnicah, na primer). Nekateri celo pravijo, da to občutijo dan za tem, ko prenehajo … Nič ne prekosi občutka pljuč, polnih kisika! Vztrajajte! - no mene vedno bolj neki tm boli ne pravim, da sm prej tok kadila sam mogoče mi je malo odpornost padla, ker sem pač prenehala kaditi (nima veze zakaj ... pač mau prehlajena).

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Pa se okus in vonj se ti popravita.
Le vztrajaj meni je uspelo bez pmoci HELP-a. Kadim ze ne vec kot dve leti in pol. Tako zelo ponosna sem nase.

Anonimni pravi ...

Pa se cool in fancy si ce ne kadis.

Anonimni pravi ...

O okusu niti ne vem trenutno nič, da se mi je popravil, glede nosa - sem nahodna (tako da niti ne vem ali se je vonj kaj izboljšal :)) Super, čestitam za dve leti in pol in ti želim še veliko let brez kajenja. Glede cool in fancy - ja je res da ponavad je tko, da se dobr počutiš če ne kadiš.