sreda, 9. maj 2012

Iskanje službe (1)

Delo mi v življenju pomeni zelo veliko. Rada delam in delam za življenje. Rada počnem veliko stvari od sprehajanja po naravi, kolesarjenja, hribolazenja, vrtičkarstva do ustvarjanja nakita, kvačkanja, delanje voščilnic, šivanja, pečenja peciv ... Pa še bi se našlo, saj nisem štela zraven zbiranja znamk in stvari, ki niso ravno hobi. Vse stvari zelo rada počnem in uživam ob delu. Počutim pa se v tem sodobnem svetu zelo nekoristno v kolikor ne dobim službe in sem doma. Tako sem v nenehnem iskanju same sebe in želji po samopotrjevanju, ki pa ji ni konca. Želim si, da bi moje delo videli tudi drugi in da bi lahko v dobrem kolektivu imela neko vzpodbudo za dostojno življenje.
Ali delodajalec, kadrovnik res sploh bere prošnje? Halo?? Na razpis za delovno mesto se prijavi 590 kandidatov in od tega jih MORDA 30-50 povabijo na razgovor. Ali lahko res optimalno izluščijo dobre kandidate?? V eni izmed teh je zagotovo kakšen direktorjev sin/hčerka ali pa bratranec/sestrična ali pa neko drugo sorodstveno razmerje, ki pripomore k odločitvi. Seveda sem mišljenja, da je absolutno prav, da v delovno okolje povabiš kandidata s katerim se pač dobro tudi osebno razumeš in za katerega veš, da ti bo stal ob strani - s tem, da mora seveda imeti izkušnje, znanja in smer izobrazbe tako, ki jo delodajalec potrebuje. Menim, da v kolikor izpolnjuje vse navedene in naštete kriterije ni korupcija. 

Ampak ali ni škoda, da na Zavod za zaposlovanje dajo delodajalci ven objavo, naj se delavci prijavijo na delovno mesto pisno, nato pa izberejo kandidata za katerega so vedeli že prej, da ga bodo izbrali. Pisna prijava namreč pomeni strošek: znamke, treh listov papirja (na enem listu je spremni dopis, na drugih listih je CV), tiskanja (obraba kartuše ali kopiranja), kuverte, morebitnega prevoza do pošte in morda v kolikor te povabijo na razgovor še strošek prevoza.

Strošek vsega skupaj pa stane brez stroška prevoza približno 80 centov (35 je znamka, 10 centov je kuverta A5 - ker v amerikanko ne gredo lepo trije listi, 3 cente so listi, in tisk 0,30 centov za 3 strani). Poslano pa je bilo že približno 150 prošenj po pošti in še enkrat toliko po e-poši. To zame na koncu ni več strošek, saj v bistvu dobim povrnjeno vse s tem, ko bom dobila službo.

... se nadaljuje

Ni komentarjev: