petek, 4. maj 2012

Trata ali vrt

Zadnje čase veliko hodim na sprehode in uživam v naravi. Ko pa se moji sprehodi začenjajo se moram sprehoditi mimo vrsti hiš in tako opazujem tuje vrtove, sadovnjake, cvetlične grede ... Na ta način dobivam tudi sama ideje za ustvarjanje in v tem primeru tudi razlog, da nekaj o tej temi napišem na svoj blog. Nekateri vrtovi ti vzamejo sapo, ker so tako zelo lično urejeni, spet drugi so tako zanimivi zaradi zmešnjave in zanimivega pogleda na vrt, nekateri pa so zaraščeni in zapuščeni.

Za vrt je potrebno imeti čas in voljo, da ga urejamo, zanj skrbimo, v njem uživamo najlepše trenutke in postorimo tudi kakšno bolj težko delo. Ja, delo na vrtu te lahko obogati, saj trenutek svojega časa nameniš naravi in uživanju v njej in tudi fizično utrudi, kar pomeni, da zato lažje zaspimo. Svoj delček narave lahko tako spremeniš, obogatiš in narediš takšnega kot si ga le sam želiš in v mislih predstavljaš. Vendar nikoli mi ni bilo jasno, zakaj si nekateri naredijo angleško travico namesto vrtov. Zakaj si nekateri postavljajo tako zelo velike ograje okoli vrtov, ko pa so na podeželju.

Zdi se mi, da je hrana še vedno prepoceni, da si ljudje okoli hiše zasnujejo angleško travico namesto koristnega vrta, kjer si bi lahko posadili paprike, paradižnik, jajčevce, cvetačo in vsak drugi mesec sejali svojo solatko ... in še, in še. V času krize bi se morali začeti obnašati bolj ekonomično in razmišljati o samopreživljanju z naravo. Ne pa, da skušamo sami sebi narediti še večji strošek. Za svoje potrebe in potrebe družine ni potrebno veliko, da si naredimo zelenjavo za sproti in nekaj tudi za ozimnico. Zanimivo je tudi, da ljudje še vedno raje kupujejo solato, kot da bi jo pridelali sami. Grozno! Ne moram verjeti, da imajo raje angleško travico in jedo umeten paradižnik, ki nikoli ni ujel žarka sonca, namesto čudovitega okusa paradižnika, ki ti zraste na vrtu ali balkonu (kljub čudnim oblikam :)). Čudovito je tudi to, da imamo na svoji zemlji posajeno kakšno sadno drevo, saj lahko delamo iz sadja razne marmelade, čaje, sokove in kompote ... Domače dobrote so tako zelo dobre.

Angleška travica pri nas odpade! Ampak to je moje mišljenje. Tudi pogled na vrt z angleško travico in nekaj zimzelenega grmičevja mi ne daje nič kaj estetskega pogleda na okolje okoli hiše. Hišo sem si vedno predstavljala v okolju, ki je obdan z lesom, kamnom in veliko zelenja. Občudujem tudi da ima hiša polno rož in zelenja okoli hiše.



Ni komentarjev: